Sju tips vid fasadarbete

Ibland måste din fasad servas. Detta är inte förvånande, eftersom fasaden står mellan dina inomhusutrymmen och utomhusförhållandena varje dag. Fasadens funktion är därför skyddande men också strukturell och den är en mycket viktig del av ett hus eller lägenhet. Det är naturligtvis mycket viktigt att du tar hand om din fasad så att den kan utföra alla dess funktioner perfekt. Ibland måste du planera en städning eller renovering. Om du planerar att göra detta, använd tipsen nedan.

Tips ett: Inspektera din fasad regelbundet

Det är bra att träna dig själv för att inspektera din fasad en gång i månaden. Du gör detta genom att gå runt ditt hem i gott ljus och titta närmare på väggarna. Kontrollera om det finns sprickor eller om fasaden har skadats på något annat sätt. Inspektera fasaden omedelbart för smuts och avlagringar. Särskilt surt regn och mossa kan skada din fasad allvarligt.

Tips två: kolla regelbundet din fasad

Om du regelbundet går runt i ditt hem och inspekterar fasadens skick, kan du vara säker att du upptäcker skador i tid. Det är viktigt att du ringer till en specialist när du tror att du ser ett problem. I vilket fall som helst, gör detta innan vintern kommer. Om vattnet hamnar i minsta skada och det fryser expanderar det. Detta kan orsaka att en liten och ofarlig spricka skapar en enorm spricka som naturligtvis är mycket svårare att reparera. Du kommer också att spara betydligt på reparationspriset om du agerar snabbt.

Tips tre: Underhåll din fasad regelbundet

För att alltid ha ett optimalt skydd är det viktigt att ha ett strukturellt hälsosamt hus som också ser snyggt ut. Hur ofta detta ska ske beror på var du bor. Vid havet, där det finns mycket salt i luften, måste en fasad åldras snabbare än på en skyddad plats i skogen. I staden, där det finns mycket avgaser, är det också nödvändigt att underhålla fasaden oftare. Du kan ordna regelbundenheten med fasadrenoveraren och det enklaste är att ingå ett underhållskontrakt. Du behöver inte göra någonting själv och du kan vara säker på att inspektioner och reparationer utförs i tid.

Tips fyra: Tänk också på isolering

Om du redan arbetar med dina ytterväggar kan du också överväga att ha dina väggar isolerade (i efterhand). Detta är bara överkomligt om du har ett hålrum. För i genomsnitt 150 kr per kvadratmeter kan du få ett isoleringsmaterial blåst in i håligheten. Det är två flugor i en smäll och för relativt lite extra pengar blir ditt klimat mycket trevligare inuti. Dessutom kommer din energiräkning naturligtvis att minska.

Tips fem: välj din specialist noga

Det finns naturligtvis ett stort antal specialister som kan renovera och rengöra din fasad åt dig. Det är upp till dig att ta reda på den bästa där. Du gör detta genom att först begära ett antal offerter från företag i området. Detta innebär också att de kommer förbi för att inspektera fasaden. Det kommer att ta lite tid och ansträngning, men du kommer inte ångra det. Du jämför sedan offerten du får och bestämmer vilken specialist som kan ge dig det bästa. Detta är ofta inte det billigaste alternativet, utan alternativet där pris och kvalitet är bäst i proportion.

Tips sex: försök inte spara

Fasadens funktion är så viktig att det är viktigt för ditt hems liv att du underhåller den ordentligt. Därför är det inte klokt att försöka spara pengar genom att till exempel anställa en odeklarerad arbetare eller försöka göra jobbet själv. En kvalitativ specialist kommer inte bara att leverera professionellt arbete utan kommer också att ge dig ett garantisystem och ett eftervårdskontakt. Dessa tre punkter kan vara oumbärliga på lång sikt.

Tips sju: Kontrollera orsaken

Slutligen är det alltid klokt att överväga själv varför fasaden är skadad eller smutsig. Om detta helt enkelt beror på att fasaden behöver renoveras, finns det inget att oroa sig för, men en läckande rännsten måste repareras. Stänk från en bil kan till exempel också orsaka stora skador. Det finns enkla lösningar för detta som gör ditt liv betydligt enklare. Glöm inte att kontrollera ventilationen inuti och genom väggen. Brist på detta kan orsaka allvarliga fuktproblem utan att veta varifrån det kommer. Innan du börjar reparera måste du först förbättra ventilationen.

Behöver du en fasadrenovering eller en fasadrengöring i Stockholmsområdet? Vi finns här för dig, kontakta oss för en kostnadsfri offert!