Fasadrenovering

Fasadrenovering – omfattning och varianter

Det kan finnas många skäl till varför en fasad behöver renoveras. Dessa kan sträcka sig från rent synskador såsom missfärgning eller gulnader till skador som sprickor eller smulande gips till skador som sträcker sig djupt in i isoleringsskiktet. Även om fasaderna tydligen är intakta kan renovering vara vettigt om byggnadens energibalans ska förbättras. Speciellt med äldre fasader finns det utrymme för förbättringar i energibalansen och genom att förnya isoleringsskiktet med modernt material kan mycket pengar sparas på lång sikt. Här är några av de vanliga åtgärderna för att renovera fasaden.

Från förberedelse till beklädnad

Det första steget i en framgångsrik renovering är att utvärdera den befintliga skadan. Detta inkluderar en uppenbar sökning efter missfärgning och sprickor, liksom noggrann tappning av fasaden för att hitta tomrum under gipsen. En professionell specialmålare kan också använda olika tekniska hjälpmedel.

Om gipsen missfärgas kan ofta begåvade personer hjälpa sig själva. Ofta är det att rensa fasaden med en högtryckstvätt eller en ny färgbeläggning för att få fasaden att se ut som ny igen. Det kan vara värt att applicera modern färg med den så kallade lotuseffekten, vilket helt enkelt får framtida smuts att rinna ut. Sådant arbete kallas fasadrenovering.

Skador som gips som smälter eller bildar stora sprickor är svårare. Här måste den skadade gipsen tas bort försiktigt och ersättas med ny gips. Antingen används naturligt kalkputs, som ger optimal fuktreglering, eller väderbeständig renoveringsgips av syntetiskt harts. Beroende på skadans storlek och dess plats, bör detta arbete lämnas till proffsen.

Eftersom fasader av hög kvalitet är husets sida utåt väljer många husägare speciell beklädnad. Detta kan bestå av fasadpaneler som är väderbeständiga och hållbara. I vissa regioner är beklädnad med att sköta skiffer populärt, medan klinker eller trä inte bara är stilfullt, utan ger också ytterligare isolering.

Värmeisolering

Om mer än 15% av fasaden byts ut under en fasadrenovering, måste fasaden följa energibesparingsförordningen. I praktiken innebär detta en fullständig förnyelse av isoleringen för äldre fasader. Men även med mindre reparationer kan bättre värmeisolering betala sig själv efter några år.

Det finns statliga medel för att förbättra energibalansen genom ny värmeisolering. Många isoleringssystem kan användas, även om ansträngningen kan variera mycket beroende på det isoleringssystem som används. Vi som fasadrenoverare kommer gärna och ger dig råd i Stockholm om din fasadrenovering.